Beaver Research + Design Center in ARCHITECT Magazine

Posted on March 15th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Press

ARCHITECT’s Katie Gerfen interviewed Katie and Nader for this piece on NADAAA’s design of “a nontraditional library” aka the Research + Design Center at Beaver Country Day School. See the full project feature HERE.

“This addition was going to be a library, but one rebranded into a research and design center. It’s got a strong fabrication component, and its notion of how a library is used is really quite different from any library addition we’ve ever done.” – KF

“There is a connection between the physical distribution of spaces in the addition and pedagogical model the school is working with. They eliminated what you would traditionally call the front door to the library and the insularity of a reading room, and the new ring that connects the auditorium wing, the arts wing, the fabrication wing, and the science wing flows around a courtyard. Essentially the library as we would know it has been exploded around this ring in its entirety and encompassed that continuity of space. The library is seen as a lively space where people come to learn how to do their work, to collaborate, and to make things.” – NT

“The great thing about this client and their method of teaching is the idea that you can take these spaces along the path and program them so that there are small and medium rooms for meeting, and larger classroom spaces—all occurring along what is essentially a ramp that allows an accessible route.” – KF

The courtyard was a collaboration with landscape architect Gary Hilderbrand, and there was an intended dialogue between a bosque of birch trees that he had conceived of in the courtyard and the façades. We went through many different iterations of timber cladding elements—they became thinner and thinner, and then they became louvers.” -NT

“As we began to develop the architecture around the courtyard and this circulation, which would constantly have you confronting it—either coming down the gallery stairs as you look north or looking south from the fabrication space, it became clear how central it would be.” – KF

“We spent a lot of time with [acoustical engineer] Acentech aurally modeling the space, figuring out what could be hard and reverberative, what needed to be soft and absorptive” – KF

“This project also became an exercise about articulating and framing a didactic space of teaching and learning with certain details that trigger in the students’ minds that something in architecture is happening here. It’s not business as usual.” – NT

Comments Off on Beaver Research + Design Center in ARCHITECT Magazine

Daniels wins Lieutenant Governor’s Ontario Heritage Award for Excellence in Conservation

Posted on March 7th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _Daniels Building, Awards

Congratulations to our team, especially conservation specialists, ERA Architects, for winning the Lieutenant Governor’s Ontario Heritage Award for Excellence in Conservation for the Daniels Building. The Ontario Heritage Trust writes: “One Spadina Crescent is one of Toronto’s most prominent architectural sites. The historical building, site rehabilitation and new addition re-establishes One Spadina as a gateway to the University campus and reintroduces it to the public perception […] a showcase for the city and an international focal point for education and research on architecture, art and the future of cities. The rehabilitation and new addition at One Spadina Crescent provides a significant expansion to the heritage building for use by the faculty and its students as design studios, fabrication shops, a multi-functional principal hall, library programs, social spaces and offices.”

Comments Off on Daniels wins Lieutenant Governor’s Ontario Heritage Award for Excellence in Conservation

New England’s First Hybrid CLT-Steel Res Hall Structure

Posted on February 13th, 2019 by Katie Faulkner

Posted under: _RISD RES HALL, construction

Image above from Odeh Engineers

NADAAA’s new residence hall project for the Rhode Island School of Design is going up at 60 Waterman. The team celebrated the ‘topping out’ on January 23rd.  Neighbors, friends and the RISD community were invited to sign the final beam before it was hoisted to the 6th floor. In keeping with tradition, a small tree was placed on the beam.  The tree, a gesture to the Scandinavian forest spirits, will remain atop the structure until the building is enclosed. After a string of freezing cold days, the building was resplendent during the ceremony, its golden cross-laminated timber (CLT) deck glowing in a steel frame. More than one person commented that it was a shame that the building could not remain that way.

Most architects are acutely aware of the paradox that in trying to build our best civilization we are among the planet’s greatest producers of waste. Construction garbage accounts for a disturbing percentage of the world’s refuse.  Hence the excitement around the potential of CLT construction.  Made of plies of kiln-dried soft-woods, CLT is poised to make a significant impact to the market in the near term.  It can be cut to size in a factory, shipped, and installed without modification. The biggest financial challenge to using CLT tends to be logistics (e.g. how far is the job from the production facility), and with new plants coming online every few months, that may cease to be a problem.

60 Waterman was designed to take advantage of CLT’s dimensional stability and a maximum truck bed size. Five-ply planks were driven from Canada, 8 feet wide and 50 feet long. Due to the relatively light weight, the manufacturer fit many planks on a truck, so there was minimal strain in getting material to the erection crew. Weighing much less than precast concrete planks, CLT is capable of greater coverage, going up faster using a smaller crane and less fussiness than precast concrete plank. The building structure was complete in less than three weeks. CLT has no camber – it is joined to adjacent planks with a spline.  If the CLT needs to be modified, it can quickly be cut with a chain saw. Try that with concrete.

Using an Integrated Project Delivery, NADAAA worked with Shawmut Construction and subcontractors to coordinate a central utility spine in the corridors. Mechanical feeds and sidewall sprinklers afford maximum ceiling height and flexibility of layout for the bedrooms. Perhaps the most exciting thing about 60 Waterman’s design is the warmth that wood ceilings will bring to the building interior.  That simple gesture is the byproduct of a design process driven to optimize construction time, budget control, and minimize material waste.

Along with the construction partners, NADAAA collaborated closely with structural engineer Odeh Engineers, Inc. to evaluate numerous options for the superstructure. The team ultimately chose the hybrid CLT system due to its inherent sustainability, beauty, and speed of construction. When this building opens in late August, it will be the first hybrid steel-CLT residence hall in New England, although likely not the last.

Comments Off on New England’s First Hybrid CLT-Steel Res Hall Structure

Tanderrum wins AIA New York Honor Award

Posted on January 15th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _Tanderrum Bridge, Awards

Yesterday AIA New York announced the 2019 AIANY award winners and Tanderrum took home an honor award for urban design!  See all the winners HERE.

Comments Off on Tanderrum wins AIA New York Honor Award

ROCK CREEK HOUSE IN INTERIOR DESIGN MAGAZINE

Posted on January 14th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _Rock Creek House, Press

Rock Creek House is on Interior Design Magazine’s list of amazing wood interiors!

Comments Off on ROCK CREEK HOUSE IN INTERIOR DESIGN MAGAZINE

RISD RIGHT NOW

Posted on January 7th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _RISD RES HALL, construction

Foundations in and steel going up on the new residence hall!

Photo by Odeh Engineers

Comments Off on RISD RIGHT NOW

VOTE FOR DANIELS!

Posted on January 2nd, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _Daniels Building

THE DANIELS BUILDING IS UP FOR TOP 2018 PROJECT IN ARCHITECTURAL RECORD! VOTE HERE!

Comments Off on VOTE FOR DANIELS!

DANIELS WINS TWO A|N AWARDS

Posted on December 10th, 2018 by Nicole Sakr

Posted under: _Daniels Building, Awards

The Daniels Building is the winner in the Education category of the 2018 A|N Best of Design Awards. The jury also awarded Daniels an honorable mention in the Building of the Year category! See what the jury loved about Daniels HERE. Daniels is also featured in the Architect’s Newspaper December Best of Design Annual issue. Flip through the full Awards issue HERE.

Comments Off on DANIELS WINS TWO A|N AWARDS

Beaver is an Interior Design Best of Year Finalist

Posted on November 30th, 2018 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Awards

Beaver Country Day School Research + Design Center has been named a 2018 Best of Year Awards finalist in the Education: Primary and High Schools category! See you at the awards event Friday! Tickets available HERE.

Comments Off on Beaver is an Interior Design Best of Year Finalist

Tanderrum wins Architecture MasterPrize

Posted on November 28th, 2018 by Nicole Sakr

Posted under: _Tanderrum Bridge, Awards

Tanderrum Pedestrian Bridge has won a 2018 Architecture MasterPrize for Urban Design! The Tanderrum Bridge was a collaboration with Melbourne-based John Wardle Architects. More about Tanderrum Bridge HERE. See all the 2018 MasterPrize winning projects HERE.

Comments Off on Tanderrum wins Architecture MasterPrize