Beaver Skins

Posted on May 24th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Press

A detailed look at both the courtyard and northern façade systems at the Beaver Country Day School is featured in an article by Matthew Marani in The Architect’s Newspaper today. More HERE!

Comments Off on Beaver Skins

Beaver Research + Design Center in ARCHITECT Magazine

Posted on March 15th, 2019 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Press

ARCHITECT’s Katie Gerfen interviewed Katie and Nader for this piece on NADAAA’s design of “a nontraditional library” aka the Research + Design Center at Beaver Country Day School. See the full project feature HERE.

“This addition was going to be a library, but one rebranded into a research and design center. It’s got a strong fabrication component, and its notion of how a library is used is really quite different from any library addition we’ve ever done.” – KF

“There is a connection between the physical distribution of spaces in the addition and pedagogical model the school is working with. They eliminated what you would traditionally call the front door to the library and the insularity of a reading room, and the new ring that connects the auditorium wing, the arts wing, the fabrication wing, and the science wing flows around a courtyard. Essentially the library as we would know it has been exploded around this ring in its entirety and encompassed that continuity of space. The library is seen as a lively space where people come to learn how to do their work, to collaborate, and to make things.” – NT

“The great thing about this client and their method of teaching is the idea that you can take these spaces along the path and program them so that there are small and medium rooms for meeting, and larger classroom spaces—all occurring along what is essentially a ramp that allows an accessible route.” – KF

The courtyard was a collaboration with landscape architect Gary Hilderbrand, and there was an intended dialogue between a bosque of birch trees that he had conceived of in the courtyard and the façades. We went through many different iterations of timber cladding elements—they became thinner and thinner, and then they became louvers.” -NT

“As we began to develop the architecture around the courtyard and this circulation, which would constantly have you confronting it—either coming down the gallery stairs as you look north or looking south from the fabrication space, it became clear how central it would be.” – KF

“We spent a lot of time with [acoustical engineer] Acentech aurally modeling the space, figuring out what could be hard and reverberative, what needed to be soft and absorptive” – KF

“This project also became an exercise about articulating and framing a didactic space of teaching and learning with certain details that trigger in the students’ minds that something in architecture is happening here. It’s not business as usual.” – NT

Comments Off on Beaver Research + Design Center in ARCHITECT Magazine

Beaver is an Interior Design Best of Year Finalist

Posted on November 30th, 2018 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Awards

Beaver Country Day School Research + Design Center has been named a 2018 Best of Year Awards finalist in the Education: Primary and High Schools category! See you at the awards event Friday! Tickets available HERE.

Comments Off on Beaver is an Interior Design Best of Year Finalist

Vote for Beaver Research + Design Center!

Posted on July 11th, 2018 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic, Awards

The R+D Center has been selected as a finalist in the Architizer A+ Awards program in the Primary & High Schools category. It is now competing for the two most sought-after awards: The Architizer A+ Jury Award and the Architizer A+ Popular Choice Award. You can help choose the Popular Choice Award by voting HERE!

Comments Off on Vote for Beaver Research + Design Center!

NORTH CURTAIN WALL GOING UP AT BEAVER

Posted on April 20th, 2017 by Gretchen Neeley

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic, construction

The expression of the vertical curtain wall framing members is pronounced before the glass is installed and remains clearly visible on the interior.

However, the final exterior expression of the north facade is to suppress all vertical framing by using a structural silicone joint. The horizontal joints are awaiting their custom profile caps.

 

Comments Off on NORTH CURTAIN WALL GOING UP AT BEAVER

OFFICE VISIT TO BEAVER

Posted on March 3rd, 2017 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic, construction

We took an office trip today to check out construction progress at Beaver, Gretchen gave us a tour.

 

cracks!

future ramp

Comments Off on OFFICE VISIT TO BEAVER

BEAVER CONSTRUCTION UPDATE

Posted on November 28th, 2016 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic, construction

The structure for the new third floor addition and the northern facade profile are in place.

Bleacher structure in place

Photos by Erica Dorenkamp

Comments Off on BEAVER CONSTRUCTION UPDATE

STRIPPED DOWN!

Posted on September 22nd, 2016 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic, construction

The existing 2-story library wing at Beaver Country Day has been stripped down to the structure!

And the old classroom building!

Photos by Erica Dorenkamp

Comments Off on STRIPPED DOWN!

Accessible Education: Renovating a 90 year old school

Posted on May 11th, 2016 by achang

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic

The realities of a campus built over the span of 90 years has produced a challenge of accessibility between the multiple buildings at Beaver Country Day School.  Across five structures (the main building and auditorium built in 1925, and the Science Wing and Library built in 1967) there was an 8 foot grade difference from adjacent floor levels which will require an extensive ramp at the maximum allowable slope to adjoin the main levels.  Additionally two new elevators are being added: the first is a 4 stop, embedded in the mass of the existing building and the other, a six stop, will be in the new addition connecting multiple offset floors.

A three-story connecting “bridge” volume contains part of the ramp, animating the prime circulation route with study carrels, presentation spaces, a lounge, and comfortable bench seating.

 

Comments Off on Accessible Education: Renovating a 90 year old school

BEAVER COMPOSITE MODEL STUDY

Posted on January 14th, 2016 by Nicole Sakr

Posted under: _BEAVER R+D Center, Academic

Our Rice intern Sea Hoon made this to study material transitions on the three facades of our addition at Beaver Country Day.

Comments Off on BEAVER COMPOSITE MODEL STUDY